Suomalainen valtakunnallinen, kaupallinen radiokenttä on pääosin ulkomaisten yritysten ja suurten mediatalojen käsissä, ja myös puolivaltakunnallisissa, eli vain tietyissä kaupungeissa kuuluvista radioista valtaosan omistavat muut kuin suomalaiset yritykset. Lisäksi on jonkin verran kaupallisia radiotoimijoita, jotka ovat onnistuneet säilyttämään itsenäisyytensä mediamaalman pyörteessä. Yksi näistä onnistujista on etenkin pääkaupunkiseudun, sekä Turun ja Tampereen seudun suosittu radiokanava Bassoradio.
Bassoradio pähkinän kuoressa
Bassoradio on suomalaisen meditalo Basso median omistama DJ-vetoinen radiokanava. Muista mainosradioista poiketen Basso on pysynyt omien esitysvuosiensa ajan itsenäinsenä radiona, ja sitä leimaa vahva omalaatuisuus yhä edelleen. Bassoradion taustalla oleva Basso Media perustettiin aikakausilehti Possen ja nettisivu Suomihiphop.fi:n yhdistyttyä elektronisen musiikin nettiradiokanavaan Bassoradioon. Basso Media onkin erityisesti suomalaisen urbaanin kulttuurin sanansaattaja, ja se on perustettu vuonna 2004. Bassoradion lisäksi kyseinen mediayhtiö omistaa myös Box ja I LUV 2K-radiokanavat.
Vuosien 2004 -2006 aikana Bassoradio alkoi toimia satunnaisesti myös pääkaupunkiseudun FM-taajuuksilla, ja vuonna 2007 se sai pysyvän toimiluvan Helsingin seudun analogisille radiotaajuuksille. Vuonna 2012 Bassoradion toimialue laajeni kattamaan kaikki Suomen suurimmat kaupungit, kuten Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän.
Bassoradion ohjelmat
Bassoradio on tullut tunnetuksi erityisesti tunnettujen DJ:den juontamista radio-ohjelmista ja hyvin laajasta skaalasta erilaista musiikkia. Basson primetime-ohjelmisto koostuu Aamulinjasta, jota juontavat Lina Schiffer ja Ville Tanskanen. Basson Keskipäivä taas koostuu sesongista riippuen musiikkilistalähetyksistä, mutta suurimman osan vuodesta Keskipäivä on myös juonnettu ohjelma. Aamulinjan ohella Bassoradion tunnetuin primetime-ohjelma on nimeltään Hikinen iltapäivä, jota juontavat Tuomas ”Tuke” Tuomi-Nikula ja Jussi ”Jusa” Urpilainen. Hikinen iltapäivä keskittyy erityisesti nykypäivän ilmiöihin ja on sisältänyt vuosien aikana useita erilaisia pienoisohjelmia.
Muita tunnettuja Bassoradion radio-ohjelmia ovat muun muassa suomiräppiin keskittyvä Kultabassokerho, Lauantaijazzit, teknomusiikkiohjelma Deep Space Helsinki, reggaepainotteinen radio-ohjelma Blaka Blaka, sekä Just Paha Dj´s:n nimikko-ohjelma. Lisäksi Radio Helsinki ja Bassoradio ovat lähettäneet yhteistä Ipanapa-radio-ohjelmaa lapsille.
Basson tapahtumat
Radio-ohjelmien tekemisen lisäksi Bassoradio järjestää paljon tapahtumia erityisesti Helsingin seudulla, ja on usean suomalaisen kaupunkifestivaalin, kuten Flow-festivaalin, virallinen radiokumppani. Lisäksi Bassoradio lähettää myös säännöllisesti ohjelmia oman studionsa sijasta Helsingin keskusta-alueelta, ja on myös järjestänyt useita musiikkikeikkoja mitä erilaisimmissa kaupunkiympäristöissä.
Noste-palkinnot
Bassoradio on tunnettu myös nuorille musiikkitekijöille ja muiden kulttuurialojen artisteille tehdyistä Noste-palkinnoista, joita jaetaan neljä kertaa vuodessa erilaisiin hyvin suunniteltuihin kulttuuriprojekteihin. Noste-ehdokkaat hakevat Bassoradion kautta omalle kulttuuriprojektilleen rahoitusta 50-2000 euroa per hakukierros. Nosteeseen osallistuminen on aina tapahtunut sosiaalisen median kautta. Noste-palkinnon voittaja saa rahapalkinnon lisäksi näkyvyyttä Basson mainoskanavissa ja sosiaalisessa mediassa.