Radio Nova

Radio Nova on kuuntelijamäärien perusteella Suomen suosituin kaupallinen radiokanava, joka kuuluu myös kaikkialla Suomessa. Radiokanava on perustettu ja julkaistu vuonna 1997, ollen ensimmäinen kaupallinen radiokanava Suomessa. Alun perin Radio Nova nimi oli Suomen uutisradio. Kanava aloitti ainoastaan uutisiin keskittyneenä radiona, mutta tämän jälkeen sen ohjelmakirjasto laajentui hyvin nopeassa ajassa kattamaan myös musiikkia ja viihdeohjelmia. Radio Novalla on noin 1 250 000 viikottaista kuuntelijaa vuoden 2018 heinäkuussa julkaistujen tilastojen perusteella, eli se tavoittaa noin neljänneksen suomalaisista.

Perustiedot Radio Novasta

Radio Novan kohderyhmänä ovat 25-45-vuotiaat nuoret aikuiset. Suomalaisten viranomaiskäytössä olevien Ylen radiokanavien ja etenkin Yle Radio Suomen ohella myös Radio Nova lähettää säännöllisiä uutislähetyksiä tasatunneittain, ja erityisesti Radio Novan liikennetiedotteet ovat todella suosittuja. Radio Novalla on myös erillisiä liikenneaiheisia ohjelmia. Radion uutiset ja säätiedotukset ovat sponsoroituja, eikä Radio Nova itse toimi uutisten tai muiden tiedotteiden tuottajana. Esimerkiksi Radio Novan uutiset ovat Alma Mediaan kuuluvan Iltalehden tuottamia, kun taas säätiedotteet Radio Novalle tuottaa Foreca.

Radio Novan ohjelmat

Viikottainen Radio Novan ohjelmakartta sisältää useita säännöllisiä ohjelmia, joista suurin osa on erilaisia keskusteluohjelmia.

Radio Novan Aamu

Radio Novan aamuohjelma Radio Novan aamu on yksi Suomen kuunnelluimmista radioiden aamuohjelmista, joka sisältää myös kuuluisat liikennetiedotteet. Radio Novan aamua juontavat Aki Linnanahde ja Minna Kuukka.

Radio Novan Päivä

Esko Eerikäisen tähdittämä Radio Novan päivä on kevyt arkiohjelma, jonka parasta antia on Esko Eerikäisen Kaverin puolesta kyselen -ohjelmalähetys, jossa Eerikäinen vastailee kuuntelijoiden noloihin ja erityisiin kysymyksiin.

Radio Novan Iltapäivä

Radio Novan iltapäivää juontaa Anssi Honkainen ja Niina Backman, ja iltapäivälähetyksessä käsitellään etenkin päivän polttavia puheenaiheita. Lisäksi Radio Novan muiden lähetysten tapaan osana lähetystä on myös uutiset, säätiedotus ja liikennetieotus.

Radio Novan ilta

Radio Novan ilta on Heidi Suomen ja Heidi Sohlbergin eli Heidi&Heidi -kaksikon juontama iltaohjelma, joka erottaa Radio Novan useista muista kaupallisista ja julkisista radiokanavista.

Radio Novan erityisohjelmat

Radio Novan erityisohjelmista pitkään esitettyjä ovat Radio Nova Liikenteessä, joka tulee joka perjantaina ja sunnuntaina iltapäivällä. Kyseessä on viikonloppumatkaajille ja autoilijoille suunnattu liikenneaiheinen ohjelma, jossa keskitytään kertomaan liikenteen tilanteesta eri puolella Suomea. Radio Nova Liikenteessä on erityisen suosittu esimerkiksi kesämökkiläisten keskuudessa, ja ohjelman suosio perustuu myös kaksipuoliseen viestintään ohjelman juontajien ja kuuntelijoiden välillä. Toinen pitkään esitetty ohjelma on Oku Luukkaisen tähdentämä Retroperjantai, joka soittaa dj-roolissaan 90-luvun kevyttä musiikkia, esimerkiksi eurodancea ja muuta populaarimusiikkia. Lisäksi viikonloppuisin Radio Novalla on omat viikonloppuohjelmansa normaalisti kello kymmenestä neljään asti.

Radio Novan musiikkityyli

Kanavan musiikkityyli mukailee populaarimusiikkia eri aikakausilta. Radio Novan musiikkivalintaprosessi on todella tarkkaa, ja vain murto-osa ehdotetuista kappaleista pääsee loppujen lopuksi radiokuunteluun. Kanavan musiikkikappalelistaukset ovat sopiva sekoitus kotimaista ja kansainvälistä musiikkia, joiden tyyli vaihtelee paljon, ja listoilla voi tulla vuoron perään kevyttä suomalaista modernia iskelmää ja vaihtoehtoista rockia.