Ulkomaisia radioasemia: BBC

BBC eli Iso-Britannian yleisradioyhtiö on monille tuttu televisiosta, vaikka alun perin sen juuret ovat nimenomaan radiolähetyksissä. BBC aloitti radiotoimintansa vuonna 1922 ja säännölliset tv-lähetykset vuonna 1936. BBC on maailman suurin radio-, ja televiestintään keskittyvä yhtiö, jolla on maailmanlaajuisesti kymmeniä tuhansia työntekijöitä. BBC on julkisrahoitteinen, eli se ei kerää toimintaansa tuloja mainoksista, vaan tv-lupamaksujen muodossa.

BBC: päätoimisto sijaitsee Lontoossa, ja se on ollut historiansa aikana tärkeä tekijä brittiläisen kulttuurin ja yhteiskunnan rakentumisessa ja ylläpitämisessä. Esimerkiksi toisen maailmansodan aikana vain BBC:llä oli oikeus lähettää tv-lähetyksiä. Erityisen tunnettu BBC:n sota-aikojen lähetys oli pääministeri Winston Churchillin 33 erilaista sotapuhetta.

BBC:n historia

Kuten muutkin yleisradioyhtiöt, myös BBC:n historia on kansallisen posti-, ja viestintälaitoksen kehityksen historiaa. 1920-luvulla radiovastaanottimien tultua myös tavallisiin kotitalouksiin, ja BBC aloitti kokeiluluontoisesti lähettää säännöllisiä radiolähetyksiä. Ensimmäiseen 50 vuoteen BBC:llä ei ollut kilpailijoita, sillä radiotoiminta oli myös Iso-Britanniassa tarkasti säänneltyä. BBC aloitti väritv-lähetykset vuonna 1967.

BBC:n radiokanavat

BBC:n radiokanavat on jaettavissa kahteen eri luokkaan. BBC Radio 1, 2, 3, 4, ja 5 Live ovat kaikki kuunneltavissa Iso-Britanniassa analogisena radiolähetyksenä. Muut radiokanavat, eli BBC Radio 1Xtra, 4 Extra, Live Sports Extra ja 6 Music, ovat ainoastaan digiradiolähetyksinä kuunneltavissa, ja näitä kanavia kuunnellaankin paljon erityisesti nettiradion kautta, jonka lisäksi analogisina radiolähetyksinä ne on usein liitetty analogisten radiokanavien ohjelmakirjastoon esimerkiksi tietyille tunneille joka viikko.

Valtakunnalliset radiokanavat

BBC Radio 1 on BBC:n nuorisokanava, jolla on pitkät perinteet erityisesti pop-, ja rockmusiikin esittäjänä. Erityisesti BBC on ollut sen toimintavuosien aikana tunnettu studio-, ja livekeikoistaan ja musiikkidokumenteistaan.

BBC Radio 2 on BBC:n aikuisille tarkoitettu radiokanava, joka soittaa eilisen päivän hittejä ja esimerkiksi bluesia ja jazzia 60-luvulta lähtien.

BBC Radio 3 on kulttuuriin ja maailmanmusiikkiin keskittyvä radiokanava, joka on järjestänyt myös paljon studiokeikkoja ja konsertteja.

BBC Radio 4 on BBC:n asiapainotteisempi kanava, jonka ohjelmistoon kuuluu esimerkiksi uutisia, taidetta, historiaa, tiedettä ja kirjallisuutta.

BBC Radio 5 Live on uutisiin, urheiluun ja puheohjelmiin keskittynyt BBC:n radiokanava, joka on saatavilla vain AM-lähetyksinä. Radio 5 Live on tunnettu muun muassa Valioliigan ja muiden brittiläisten jalkapalloliigojen otteluiden lähettäjänä.

BBC:n ei valtakunnalliset radiokanavat

BBC:n ei-valtakunnallisia, pääasiassa nettiradiona toimivia radiokanavia ovat BBC Radio 1Xtra, joka on omistettu erityisesti urbaanille musiikille. BBC Radio 1Xtra soi BBC Radio 1:n paikalla yöaikaan arkisiin ja lauantaisin iltaseitsemästä aamuyhteen. BBC Radio 4 Extra on puheradio, joka painottuu erityisesti komedian ja draaman aloille, sekä kirjallisuuden, kuten fantasian ja tieteiskirjallisuuden ohjelmiin.

BBC Radio 5 Live Sports Extra on jatkokanava BBC Radio 5 Livelle, ja toistaa erityisesti urheiluotteluita muista urheilulajeista kuin jalkapallosta. Lisäksi kansainvälisille kuuntelijoille BBC:llä on oma BBC Asian Network, sekä BBC World Service, joka lähettää ohjelmaa 27 eri kielellä sekä analogisesti, digitaalisesti että nettiradion välityksellä.