Ylen radiotarjonta

Suomen kansallinen radioyhtiö eli Yle on osannut vuosien varrella uudistaa itseään juuri sopivassa suhteessa, jättäen kuitenkin ohjelmistoonsa vaaditun asiallisuuden ja ammattimaisuuden. Yle ei olekaan mikään ihan pieni tekijä edes Euroopan laajuisesti, sillä kyseessä on yksi Euroopan suosituimpia ja parhaimpia yleisiä radioita. Ylen esikuvana voidaan pitää itseoikeutetusti pitää Iso-Britannian yleisradioyhtiötä BBC:tä, josta Yle, kuten myös monet muut kansainväliset valtiolliset ja kaupalliset radiot, ovat ottaneet vaikutteita esimerkiksi radio-ohjelmien, formaattien tai kokonaisten kanavien kehittämiseen. Mitä kaikkea Yleisradiolla sitten on tarjolla?

Ylen radiotarjonta ja kanavaesittelyt

Yle Radio 1

Yle Radio 1 on se Suomen radiokanava, joka soi kaikkialla, ja jota luultavasti kaikki suomalaiset ovat kuunnelleet jossain vaiheessa elämäänsä. Yle 1 on ennen kaikkea valtakunnallinen radio, jonka kuuluvuus lienee lähellä sataa prosenttia. Yle Radio 1 on aloittanut toimintansa vuonna 1990, ja se toimii esimerkiksi Yleisohjelman ja 1-verkon manttelinperijänä.

Yle Radio 1 on erikoistunut erityisesti asiapuheen, kulttuurin ja jonkin verran myös musiikin esittämiseen. Suosiossa olevat musiikkityylit ovat erityisesti klassinen musiikki ja jonkun verran myös jazz. Yle Radio 1 toimii kaikkialla Suomessa, sillä Yle Radio Suomen ohella radiokanavalla on viihdetarkoituksensa lisäksi myös viranomaistarkoitus, ja esimerkiksi suuronnettomuuden tapahtuessa kyseisen radiokanavan taajuudet valjastettaisiin viranomaiskäyttöön.

Yle Radio Suomi

Yle Radio Suomi on Suomen suosituin radiokanava, joka koostuu 19 alueellisesta toimituksesta, sekä erillistä valtakunnallista ohjaa lähettävästä toimituksesta. Yle Radio Suomi on myös viranomaisten tiedotuskanava, jonka ohjelmisto on kevyempää ja viihdepainotteisempaa kuin Yle Radio 1:sen ohjelmatarjonta. Yle Radio 1 lähettää uutisia kerran tunnissa koko vuorokauden ympäri. Yle Radio Suomi lähettää viranomaisten jatkuvaluontoisista tiedotteista esimerkiksi Merisäätä ja sekä liikennetiedotteita. Alueelliset toimitukset lähettävät omalle alueelleen kuuluvaa ohjelmaa osan päivästä.

YleX

YleX on vastine BBC:n suositulle BBC 1 Xtra-radiokanavalle, ja se on erityisesti nuorisolle ja nuorten mielisille suunnattu radiokanava. Radiota kuuntelevat ovat pääosin alle 35-vuotiaita. YleX soittaa pääasiassa uutta musiikkia ja populaarimusiikkia. Käytännössä nykyään YleX toimii musiikkimediana, joka tekee sisältöä radion lisäksi myös esimerkiksi YouTubeen, sosiaaliseen mediaan ja Ylen omaan Yle Areena-palveluun, josta löytyvät myös Ylen tv-kanavat. YleX:n tunnettuja radio-ohjelmia ovat esimerkiksi YleX Aamu, Uuden musiikin X, YleX Etusivu ja YleX Iltapäivä.

Erikoisohjelmista pitkään ovat olleet pinnalla muun muassa Solosen, Kosolan ja X-miehen rap-musiikkiin keskittyvä Lyömättömät, kevyempään klubimusiikkiin keskittyvä Dj Mista S:n oma ohjelma, sekä DJ Orionin syvempään klubimusiikkiin keskittyvä oma ohjelma. YleX:n formaatti on laajentunut vuosien saatossa myös esimerkiksi festarisponsorointiin, ja toisaalta YleX on aktiivinen kanava myös esimerkiksi YouTubessa ja Facebookissa. Yle Areenassa on saatavilla esimerkiksi artikkeleita, haastatteluja, audioita ja soittolistoja, sekä tietysti YleX:n live radio.

Yle Klassinen

Yle Klassinen toimii nimensä mukaisesti lähettäen klassista musiikkia 24 tuntia vuorokaudessa. Nykyään Yle Klassinen ei toimi kuin digiradion välityksellä, joskin Yle 1 soittaa osan päivästä Yle Klassisen ohjelmistoa. Ylen Klassinen lähettää myös kansainvälistä klassista musiikkia esimerkiksi Euroopan Yleisradioliiton lähetysten kautta, ja kanavalla soi usein myös Yleisradion oman sinfoniaorkesterin, eli Radion sinfoniaorkesterin, teoksia.

Yle Puhe

Yle Puhe on puheohjelmiin keskittynyt yleisradion radiokanava. Yle Puhe on tullut tutuksi esimerkiksi urheilulähetyksistään. Yle Puheella on todella laaja ohjelmakirjasto ja mielenkiintoisia viikoittaisia radio-ohjelmia hyvin erilaisista puheaiheista. Tunnettuja ohjelmia ja juontajia kanavalla ovat esimerkiksi Politiikkaradio, Puheen Aamu, Juuso Pekkinen, Jari Sarasvuo ja Mahadura & Özberkan.

Nimestään huolimatta Yle Puheella on viimeisen muutaman vuoden aikana esitetty myös jonkin verran musiikkia. Musiikin määrä on kuitenkin muihin radiokanaviin verrattuna hyvin maltillinen, ja käytännössä musiikkia soitetaan vain esimerkiksi haastatteluvierailujen tauoilla ja ohjelmien välissä.

Esiteltyjen radiokanavien lisäksi Ylellä on myös muitakin radiokanavia, kuten paikkakuntakohtaiset radiot ja ruotsinkieliset Yle VEGA ja X3M, Sámi radio ja Yle Mondo, joka toistaa lähinnä uutisia muiden maiden yleisradioilta. Kaikki Ylen radiokanavat on myös kuunneltavissa netissä Yle Areenasta.